fire-i-ét
Vores mikroniserede mineral base består af koncentrerede pigmenter. Det betyder, at vi ikke anvender fyldstoffer som f.eks. talkum for at strække pigmenterne eller farvestofferne. (Pigmenter defineres som uorganiske farver, der er uopløselige i vand, modsat farvestoffer, som er organiske (laves sædvanligvis af kultjære) og er opløselige i vand. Da vores baser består af koncentrerede pigmenter, kan vi opnå en dækning, som er langt bedre end ved normal makeup med et minimalt produktforbrug. Derfor ser mineral makeup altid ren og naturlig ud. De koncentrerede pigmenter sørger også for den høje klassificering, hvormed vi opnår vores solbeskyttelse.
solfaktor
SPF (Sun Protection Factor) og FDA - hvad er SPF måling?
Sun Protection Factor (SPF) refererer til USA´s Food and Drug Administrations (FDA) godkendte teknik til at bedømme effektiviteten af et solfilter i det ultraviolette lys (UVB) spektrum. En SPF måling måler ikke UVA beskyttelsen.
Den typiske definition af SPF er det varighed ultraviolet stråling, der nødvendig for at producere en minimal synlig rødme på en solbeskyttet hud modsat, hvis den var ubeskyttet. En typisk test foregår således: et hudområde, som ikke normalt udsættes for solen, f.eks. bagdelen eller lænden, bliver dækket med et let uigennemtrængeligt folie, der kan klæbe til huden; 1 cm2 af folien fjernes fortløbende, så hvert område modtager en nøjagtig dosis UVB stråler. Den følgende dag returnerer personen for at blive undersøgt, og områderne kontrolleres for erythem (rødme).
SPF giver dig en ide om, hvor længe du kan blive i solen uden at blive forbrændt. F.eks. hvis du normalt bliver forbrændt efter 10 minutter uden solbeskyttelse, og du så benytter solbeskyttelse med SPF 15, er du beskyttet mod solforbrænding i 150 minutter. Det betyder dog ikke, at du er beskyttet mod strålernes skader. For at beskytte sig mod UVA strålerne behøves et bredspektret solfilter.
Definitionen "meget vandafvisende" gives, hvis det samme solfilter efter påføring på huden bevares efter ophold i bevægeligt vand i 4 x 20 minutter. Pudderen opnåede en SPF 20 for de løse baser og en SPF 17 for den kompakte. De fik alle definitionen "meget vandafvisende". Under de nye FDA monografer er det ikke længere tilladt at kalde noget vandfast.
Hvad er forskellen på solfilter og sunblock?
Under de nye FDA monografer er ordet "sunblock" ikke længere tilladt. FDA prøver at fjerne alle forvekslinger som kunderne måtte have for at undgå falsk sikkerhed. Ikke desto mindre kan indholdet af titandioxid og zinkoxid i mineralbaserne bogstaveligt talt blokere UV strålerne ved at fungere som små spejle på huden, som reflekterer og bryder lyset. De fleste kemiske solfiltre har en meget effektiv absorptions evne overfor UVB stråler og delvis UVA stråler og i nogle tilfælde infrarøde bølgelængder. Når først de kemiske filtre har absorberet deres maksimum kapacitet, holder solfiltrene op med at være effektive. (Absorption er den proces, hvor lyset "forsvinder", når det falder på et materiale. Lyset forsvinder ikke bogstaveligt talt, men det omdannes til energi så som varme).
Dr. Nicholas J. Lowe og Dr. Josia Friedlander, begge fra the Skin Research Foundation of California, skrev i deres seneste bog Sunscreens: Development, Evaluation and Regulatory Aspects: "en ny underklasse af fysiske blokkere, mikroniseret reflekterende puddere, er for nylig blevet tilgængelig for en del fabrikanter. Modsat traditionelle fysiske blokkere er mikroniseret reflekterende puddere mindre synlige men giver en bredspektret beskyttelse mod UV strålerne. Disse viser sig at være gode til patienter, der er sensible og ikke kan tåle de tidligere fysiske blokkere pga. kosmetiske årsager. En anden fordel er, at de ikke forårsager photo-sensibilitet. Ikke alle mineralske puddere har en SPF måling. Hvis de har, skal SPF målingen være specificeret på etiketten. |
Hvor meget solfilter bør der påføres for at opnå den bekendtgjorte beskyttelse?
Meget mere end du tror! På en nylig konference for dermatologer lærte vi, at for at opnå den SPF faktor som produktet angiver, skal du forstille dig din hånd fyldt med barber creme. Det er den mængde, du skal påføre. FDA foreslog: "for at få den maksimale beskyttelse fra dit solprodukt bør der påføres mindst en stor håndfuld ca. 30 minutter før du går ud, og produktet skal så påføres igen efter svømning, aftørring med håndklæde eller deltagelse i aktiviteter, som man kommer til at svede meget af.
Kan man opnå en sikker solbrændthed?
Nej! Solbrændthed er tegn på overlast. Det er kroppens forsøg på at øge den naturlige solbeskyttelse efter, at huden allerede er permanent ødelagt pga. en overdosis af ultraviolette stråler! 80% af de synlige tegn på ældning skyldes solen. Med det menes alt sol, fordi stråler er kumulative. At gå hen til postkassen, sidde i bilen eller ved vinduet, alt tæller! Ubeskyttet udsættelse for solen er for huden som at sidde i en tidsmaskine, der hurtigt kører fremad.
Hvilke stråler er de farligste?
På et tidspunkt troede man, at UVB strålerne var de værste, fordi de penetrerer og påvirker epidermis (overhuden), men det er nu kendt at UVA strålerne er sidestillet med UVB strålerne, hvis UVA endda ikke er mere ødelæggende. Ifølge Dr. Madhu A. Pathak på Harvard Medical School: "indikerer mange synlige linier, at den primære biologiske virkning fra UVA stråler involverer ødelæggelse af DNA". UVB stråler fra solen gennemgår betydelige årstidsbestemte forandringer; UVA strålerne derimod forandrer sig ikke mærkbart på et år. Mængden af UVA stråler, der når jordens overflade er meget større end mængden af UVB. Ligeledes kan UVA stråler gå gennem de fleste vinduesglas modsat UVB strålerne. Sørg altid for at kontrollere om dit solprodukt beskytter mod UVB og UVA stråler, men vær opmærksom på at på trods af reklamerne, så er der ingen solprodukter, som kan skærme mod alle UV stråler. Det bedste forsvar er at minimere ophold i solen mellem kl. 10.00 og 15.00. De infrarøde strålers virkning (føles som kropsvarme) kendes endnu ikke fuldstændigt, men ifølge Dr. Lorraine og Albert Kligman fra University of Pennsylvania; "kan de ikke ignoreres i forbindelse med photo ældning".
Hvilke effekter kan der være ved soldyrkning?
Linier, rynker og hud, som hænger, er de direkte resultater af ødelæggelser på de underliggende collagene og elastine fibre pga. solen. Hyperpigmentering kan udvikles eller forværres pga. solens irritation af melanocytterne, som til gengæld danner en overproduktion af melanin, hvilket faktisk er kroppens forsøg på at beskytte sig. Tilføj hypopigmenteret macula (hvide pletter), teleangiektasier (udvidede blodkar) og hævet, ru precancer aktinsk keratose (grov, forhormet hud), så er resultatet af soldyrkning ikke et kønt syn.
Har jeg ikke lige hørt, at solfiltre ikke er effektive imod melanoma (hudkræft)?
Nej, Dr. Marianne Berwick sagde blot, at det ikke er sikkert at stole på solfiltre for at undgå melanoma. Dette betyder ikke, at man skal holde op med at bruge dem. Melanoma er nu den 10. mest almindelige type kræft i USA. Antallet af tilfælde er steget drastisk, og er øget med 42.000 tilfælde på et år. De fleste dermatologer mener, at det tager over 20 år før man udvikler melanoma, så de, der har denne kræfttype i dag, er blevet udsat for solskader for to årtier siden, før man fik udviklet nogle effektive solfiltre. Dr. Roger Ceilley, præsident for American Academy of Dermatology sagde: "for at være helt sikker, bør man begynde med solbeskyttelse på børnene og fortsætte gennem hele livet. Overvældende resultater støtter de gode virkninger ved brug af solbeskyttelse, ikke kun forebyggelse mod de smertefulde forbrændinger, men også forebyggelse mod photo ældning og hudkræft, inklusiv melanoma. Vi tror på, at det ville være uansvarligt at anbefale, at regelmæssig brug af solbeskyttelse skulle indstilles".
Kan solskader forbedres?
Man ved i dag, at nogle kan, men kun hvis huden altid beskyttes mod solen. De fortræffelige hudpleje produkter, der er på markedet i dag, kan hjælpe huden betydeligt med at omvende skader pga. solen. Men de virker ikke, hvis de ikke kombineres med solbeskyttelse. Måneders hårdt arbejde kan ødelægges på en dag, hvor man er i haven uden solbeskyttelse, hat eller handsker.
hurtig, let dækning
Påføres med en børste eller en svamp for at dække det der normalt bruges tre produkter for at opnå. Resultatet ser fuldstændigt og strålende ud og føles meget let.
Koncentrerede pigmenter
Ordet "pigment" betyder som regel en farvet eller hvid komponent, der er uopløselig i et opløsningsmiddel. (Ordet "farvestof" refererer generelt til en kemisk komponent som regel fra kultjære, som er opløselig). Vores pigmenter stammer fra mikroniserede mineraler. Anden kosmetik indeholder næsten altid et fyldstof som f.eks. talkum, der bruges til at strække mængden af pigment. Talkum er som regel den første ting, man kan finde på ingredienslisten. (Loven foreskriver, at man skal angive indholdet fra størst til mindst). Talkum er udtørrende, halv-gennemsigtigt og billigt. Det glider af ansigtet og lægger sig i linierne og fremhæver linier pga. den matte finish. (Alle matte finish virker forældende). Talkum har ingen kapacitet til at virke camouflerende.
Grunden til at vores puddere virker så godt til en naturlig makeup og/eller til camouflage er koncentrationen af pigmenter, som ikke alene virker dækkende men som også reflekterer lyset (et mat finish absorberer lyset). Blot en meget lille mængde mineraler dækker alle typer rødme inklusiv acne, rosacea og erythem (rødme).
non-comedogen og oliefri
Under et mikroskop ligner mineral krystallerne fiskeskæl, som overlapper hinanden. Disse krystaller danner et filter, der tillader udveksling af de frie gasser. Mineralerne er non-comedogene, dvs. de ikke tilstopper hudens porer, og indeholder ingen olier. Vi har mange beretninger fra acne kunder, som fortæller, at de har fået en meget bedre hud, efter de begyndte at bruge vores mineral makeup.
minimal risiko for allergi
Allergi og sensibilitet skyldes som regel substanser, der forårsager irritation på eller i huden. Substanser, der ofte skaber denne sensibilitet, er kemiske konserveringsmidler, kunstige farvestoffer (ofte kendt som FD&C), parfume og alkohol. Reaktionerne er særligt almindelige i den hud, der på en eller anden måde er blevet påvirket, så som ved et svækket immunforsvar, solskader, kemiske peelinger, laser behandlinger etc. Vores makeup indeholder ingen af disse sensibiliserende stoffer. Faktisk virker zinkoxid og titandioxid anti-inflammatorisk (modvirker betændelse) og kan berolige huden.
Alle vores individuelle Material Safety Data Sheets om råmaterialer siger, at irritation, brændende fornemmelse og svien på huden ikke skyldes nogen af vores ingredienser. Yderligere kan vores bearbejdning ikke resultere i nogen kemisk forandring af råmaterialet, så reaktionen af de blandede ingredienser forbliver den samme som var de adskilt. Fra vores puddere har vi fjernet al parfume, kemiske farvestoffer og konserveringsmidler, da disse er de tre værste sensibilisatorer.
Anti-inflammatorisk
Titandioxid og zinkoxid har anti-inflammatoriske egenskaber og vil hjælpe med at lindre erythem. Zink oxid virker også anti-mikrobielt.
ingen FD&C farvestoffer
Når bogstaverne FD&C står foran en farve, betyder det, at farven er blevet godkendt af FDA (den amerikanske sundhedsstyrelse) til brug i fødevarer, medicin og kosmetik. Når D&C står foran en farve betyder det, at den kun kan bruges i medicin og kosmetik. FD&C farvestoffer er udvundet fra kultjære. Kultjære er en tyk, flydende eller halvflydende tjære udvundet fra brintholdigt kul, som indeholder mange bestanddele inklusiv benzol, xylen, naftalin, pyridin, kinolin, fenol og kreosol. Den største bekymring om kultjære derivater er, at de kan forårsage cancer på dyr, men de er også hyppige kilder til allergiske reaktioner, specielt udslæt og eksem. (A Consumer´s Dictionary of Cosmetic Ingredienst, Ruth Winter, M.S.). Kemiske farvestoffer er som regel også comedogene, specielt de røde farvestoffer, der bruges i blush. Vi anvender derfor ingen kultjære farvestoffer i vores produkter.
A Consumer´s Dictionary of Cosmetic Ingredients skriver følgende om en meget almindelig brugt læbestiftsfarve - FD&C Red No.40:
Nyeste farve. Bruges i vid udstrækning i kosmetik industrien. Godkendt i 1971. Allied Chemical har særpatent på den. Det erstatter FD&C Red No. 4 i megen kosmetik, fødevare og medicin. Permanent opført i 1971 fordi modsat producenter af "midlertidige" farver, sørger denne producent for reproduktive data. Alligevel har mange amerikanske forskere følt, at sikkerheden ved Red No. 40 langt fra er etableret, særligt fordi alle tests blev udført af fabrikanten. Derfor burde denne farve ikke have opnået en permanent sikkerhedsmåling. The National Cancer Institute raporterer, at p-credine, et kemikalie som bruges i fremstillingen af Red No. 40, virker kræftfremkaldende på dyr.
holdbarhed
På grund af den mikronisering de mineralske partikler gennemgår, binder de sig til hinanden ved anvendelse. Når de påføres en ren hud, vil huden spænde. Dette vil dog forsvinde gradvist og holde mineralerne tæt på huden. Resultatet er, at mineralerne bliver siddende, ikke pletter, ikke sætter sig i linier og kun kan fjernes med et renseprodukt. Det kræver ikke et specielt renseprodukt.
Ønsker du at vide mere om, hvordan man opnår en naturlig og holdbar make-up kan du finde tips under teknikker. |